Alerji Merkezinde Yapılan Testler

Alerji belirtileri gösterildiği takdirde alerji testiyle neye alerji olunduğu saptanabilir. Hem yetişkinlikte hem de bebeklik ve çocukluk döneminin herhangi bir zamanında kişi alerjiye gelişim gösterebilir. Alerji merkezinde yapılan testler kişinin şikayetine ve doktorun yapacağı muayeneye göre değişir. Testler için birçok aşama vardır. Bu testler şu şekillerde yapılabilir:

Alerjik Deri Testleri

Besin alerjileri için ve solunum yolu alerjileri için alerjik deri testleri uygulanabilir. Alerji deri testinde nelere bakılır sorusunu şu şekilde yanıtlayabiliriz; “Alerjen” alerjilere neden olan maddedir. Alerji deri testlerinde prick ve intradermal testte ev tozu akarları, bitki polenleri, küf mantarları, kedi ve köpek tüyü alerjileri, besin alerjileri, doğal kauçuk, arı iğnesi allerjenleri uygulanabilir. Deri testleri prik (cilt üzerinde) ve intradermal (cilt içine) yöntemleri ile uygulanır. Prik testler derinin üzerine alerjen damlatılarak yapılırken, intradermal yöntemde iğne ile cilt içine alerjen verilir. Yetişkin Alerji Testi (Deri Prick Testi), kişinin alerjisi olduğu herhangi bir maddenin tespiti için uygulanmaktadır. Yapılan bu alerjik deri testlerinde ilk amaç, bireyin solumuş olduğu, dokunmuş olduğu ya da bir nesnenin kişide yaratmış olduğu alerjik durumları saptanabilmektedir.

Solunum Fonksiyon Testleri

Spirometri testi yani solunum fonksiyon testi sık sık kullanılan bir akciğer fonksiyon testidir. Bu test akciğerlerin içinde bulunduğu durumu, nefes alıp verirken akciğerlerden içeri giren ve çıkan havanın hacmini ve hızını ölçer ve belirler. Solunum fonksiyon testleri laboratuvarında; Akciğerlere giren ve çıkan hava yüzdesini (hacmini) dinlenmiş haldeyken, zorlu nefes alıp verme esnasında ve egzersiz sırasında ölçülür ve testi yapılan kişiden elde edilen değerler ile aynı yaşta, cinste, boyda kişilerden elde edilen ortalama değerler ile karşılaştırılır.

alerjik-deri-testleri

alerji-testi-nasil-yapilir

Bronş Provokasyon Testleri

Bronş provokasyon testleri solunum yollarındaki duyarlılaşma durumunu göstermek için yapılır. Hava yollarında duyarlılaşma olduğunda hastalar alerjenlere veya spesifik olmayan farklı uyaranlara (sigara dumanı, hava kirliliği, kimyasal maddeler gibi) karşı sık öksürük, solunum güçlüğü, hırıltı gibi belirtiler ile cevap verirler.

Egzersiz Sonrası Solunum Fonksiyon Testleri

Solunum fonksiyon testleri test performansını etkileyecek akut hastalık, nedeni bilinmeyen farklı sağlık sorunların varlığı durumunda yapılmamalıdır. Testler, elle kullanılan veya elektronik aletler yardımı ile yapılan basit spirometreden, yalnızca özel laboratuvarlarda uygulanabilen komplike testlere kadar değişebilir. Solunum fonksiyonunun hangi yönünü ölçtüklerine göre kategorize edilirler

İlaç Alerjileri İçin Testler

İlaç alerji testinde alerjiden sorumlu olabilecek ilaçlar (ağrı kesiciler, antibiyotikler, lokal ve genel anestezikler ve diğerleri…) kol bölgesine damlatılıp ucu sivri bir cisimle üzerine bastırılarak deri içine gönderilerek reaksiyonun tipine göre erken ve geç değerlendirmeler yapılır. İlaç damlatılan yerde belli bir büyüklükte kızarıklık ve şişlik oluşursa o ilaç alerjik olarak kabul edilir.

İlaçlar ile Desensitizasyon ( Duyarsızlaştırma Tedavisi)

Hastaya alerjik olduğu ilacın en küçük dozdan başlanarak belirli aralıklarla artırılarak verilmesine ve sonunda hastanın bu ilacı kullanabiliyor (tolere edebiliyor) olması işlemine “desensitizasyon” yani duyarsızlaştırma denir.

İlaçlar ile Karşılaştırma Alerji Testleri

Test yapılacak ilaç enjeksiyon formunda ise önce ilaç deri üzerine damlatılır, lanset batırılır ve 15 dakika kadar beklenir. Eğer reaksiyon vermiyorsa testi yapılan ilaç için önceden oluşturulmuş sulandırma şemasına göre sonraki doz, bu kez insülin enjektörüyle, cilt içine, az miktarda verilerek teste devam edilir ve sonuçlar değerlendirilir.

Arı ve Böcek Alerjileri İçin Testler

Arı ve böcek alerjisinin tanısında hasta ile görüşme sonrası deri testleri ve laboratuvar kan testleri yapılabilir. Hasta görüşme sırasında çok iyi sorgulanmalı, geçmişteki arı sokmalarının zamanı, nasıl özellikler taşıdığı, reaksiyonun nasıl devam ettiği ve beraberinde ne gibi şikayetlerin ortaya çıktığı irdelenmelidir. Arı alerjisi yaşandıktan sonra yaşanan panik ve korku, aşırı sıcak havaya maruziyet, aşırı egzersiz yapımı ve alkol alımı alerjik reaksiyonun seviyesini çok arttırabilir. Arı zehri ile ve böcek alerjeni yapılan deri testleri tanıda yardımcı olur.

alerji-merkezinde-hangi-testler-yapilir

kimyasal-maddeler-icin-alerji-testleri

Kimyasal Maddeler için Alerji Testleri

Prick Testi: Cilt derisinin üzerine uygulanan bu alerji testi ile 20 ile 30 çeşit arasında alerjen maddeyi tespit etmekte kullanılır. Alerji problemi olan hastanın derisi çizilir. Solüsyonlu olarak hazırlanan alerjen maddeler çizilen deri üzerine damlatılır. Yaklaşık yarım saat sonra kızarıklık oluşturan madde alerjen madde olarak kabul edilir.

Besinler ile Karşılaştırmalı Alerji Testleri

Besin alerjilerinin tanısında besin yükleme testleri günümüzde hala önemini korumaktadır. Tek başına deri testi ya da serumda besine özgü IgE ölçümü ile teşhis konulamaz. Kesinlikle öykü ve testler sonucunda şüpheli besinlerin önce diyetten çıkarılması yani eliminasyon ve sonra da yükleme yani provokasyon testleri yapılarak alının veriler değerlendirilmektedir.

Alerji ve immünoloji hangi testleri yapar?

Deride uygulanan ve hastanın neye alerjisi olduğunu belirlemek için testler bu birimde yapılır. İlaç alerjilerinde ilaçlar ile deri testi, besin alerjisi durumunda gıdalar ile cilt testleri yapılmaktadır. Kan testleri ve Yama (Patch) testleri de yapılabilmektedir.

Detaylı alerji testi nasıl yapılır?

Prick testi cilt üzerine uygulanan bir alerji testidir. Bu test sayesinde 20-30 çeşit alerjen madde tespit edilebilmektedir. Hastanın derisi çizildikten sonra solüsyon olarak hazırlanan alerjen maddeler çizilen deri üzerine damlatılarak beklenir. Yaklaşık 30 dakika sonra kızarıklık oluşturan madde alerjen madde olduğu anlaşılır.

Kaç çeşit alerji var?

İlaç alerjisi, besin alerjisi, böcek alerjisi, lateks alerjisi, küf alerjisi, hayvan alerjisi, polen alerjisi şeklinde alerji çeşitleri sıralanabilir.

Alerji testi sonucu hemen çıkar mı?

Kandan yapılan testlerin sonucu hemen çıkmaz. Ciltten yapılan testler ise 15-30 dakika içinde ve daha doğru sonuç verir. Besin alerjisi teşhisinde genellikle ciltten alerji testi tercih edilir.

Alerji testi aç mı tok mu?

Hangi testin yapılacağı antijene göre farklılık gösterir. Ancak testin kan alınarak yapılacağı biliniyorsa aç olarak gidilmelidir.

Alerji testi hangi durumlarda yapılamaz?

Antihistaminik alerji ilacı ya da depresyon ilacı kullanımında alerji testi doğru sonuç vermeyeceğinden yapılamaz. Ayrıca egzaması geniş bölgeye yayılmış ve test için uygun cilt bölgesi bulunmayan kişilere cilt alerji testi yapılamamaktadır.

Alerji testi için hangi bölüme gidilir?

Alerji şüphesi varsa ve test yapılmak isteniyorsa alerji ve immünoloji bölümüne gidilmelidir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

cocuk-felci-salgini
Çocuk Felci Salgını

Sağlık Bakanlığı İstanbul’da çocuk felcini yok etme kampanyası başlattı.  …

Devamını Oku
cocuklarda-nefes-acici-kullanimi
Çocuklarda Nefes Açıcı Kullanımı

Nefes açıcılar anne ve babaların dikkat etmeleri gereken ilaç çeşitlerinden biri. Nef…

Devamını Oku
anne-babalar-dikkat
Anne Babalar Dikkat

Her besinin alerji yapma ihtimali bulunuyor ve hatta bazı besin alerjileri sinsi bir …

Devamını Oku