Çocuklarda görülen besin alerjileri konusunu ihmal etmemek gerekiyor En fazla hayvansal ürünlere karşı gelişen besin alerjileri, tedavi edilmemeleri durumunda tehlikeli tablolara yaratabiliyor. Oysa çocukların minik bedenlerde pek çok sistemi etkileyen bu alerjiler, ailelerin özeni ve beslenme düzeninde yapılabilecek değişiklikler ile tedavi edilebiliyor
Çocukluk döneminde yaşanabilen bazı besin alerjileri kimi zaman büyüme süreci içinde kendiliğinden geçiyor kimi zaman da yetişkinlik döneminde de sürebiliyor. Besin alerjisi olduğundan şüphelenilen çocukların zaman kaybetmeden bir uzmana muayene olmaları gerekiyor. Tedavi olmamaları halinde nefes darlığından bulantılara, istifra etmekten, deride kaşıntıya kadar birçok soruna sebep olan bu sorun ileri vakalarda hayat kaybına dahi yol açabiliyor.
Besin Alerjisi Nedir?
Bağışıklık sisteminin normal şartlarda zararı olmayan bir gıda maddesini yanlışlıkla zararlı olarak algılaması neticesinde ortaya çıkan reaksiyonlar besin alerjisi olarak isimlendirilir.
Besin alerjisi, alerjik besinin koklanarak, solunarak ya da dokunma sonucu da görülebiliyor. Ağır alerjik durumlarda ise kişi söz konusu besini yemese bile pişirildiği, yenildiği ortamlarda bulunduğu yerde hatta o besini yiyen kişi tarafından öpüldüğü zaman dahi ciddi alerjik semptomlar gösterebiliyor. Tıp literatüründe, kendisi hiçbir şekilde tüketmediği halde, uçakta başka yolcular tarafından çerez yenildiği için anafilaktik şoka giren kişiler bulunuyor.
Hangi Besinler Alerjiye Yol Açar?
Her türlü gıdanın alerji yapma potansiyeli var Ancak bazıları diğerlerine göre daha sık alerjiye sebep oluyor. Çocuklarda bu grubu süt, yumurta, buğday, yer fıstığı, ağaçta yetişen fındık benzeri yemişler, balık ve kabuklu deniz ürünleri, susam ve kivinin oluşturduğu söylenebilir. Sık sık çikolata ve kakao tüketimi sebebiyle alerjik burun akıntısı, migren, deride kızarma, kaşıntı ve sindirim sistemi bozuklukları yaşanabiliyor.
Alerji Sorunu Ne Zaman ve Nasıl Başlar?
Besin alerjileri bebeklikte çocukluk döneminde ve hatta anne karnında dahi başlayarak insanları etkileyebilir. Bu problemle ilgili belirtilerin ortaya çıkması için hastanın birkaç kez alerjiye yol açan besine maruz kalıp duyarlı hale gelmesi beklenir. Yapılan çalışmalara göre, toplumların en az yüzde 15-20’lik kısmı yediği herhangi bir besinin kendisini rahatsız ettiğine ve alerjisi olduğuna inanıyor. Ancak besin alerjileri çocuklarda yüzde 2 ile 8, yetişkinlerde yüzde 1, tüm nüfusta ise yüzde 2 oranında görülmektedir.
Besin Alerjilerinde Ortaya Çıkan Belirtiler
Besin alerjileri belirtileri şu şekilde karşınıza çıkabilir:
- Nefes almada zorlanma ve nefes darlığı
- Bulantı ve kusma
- Karın sancısı
- Hırıltılı nefes alış verişi
- Nefes alamamaya bağlı morarmalar
- Mide ağrıları
- Atopik dermatit
- Kurdeşen dökme
- Dil şişmesi
- Damakta-gözde ve burunda kaşıntı durumu
- Boğazda kaşıntı ve yanma hisleri
Alerjik Bünyeli Çocuklarının Aileleri Bunlara Dikkat Etmeli!
- Her besinin alerji yapma potansiyeli bulunuyor ve bazıları sinsice seyredebiliyor. Bu nedenle alerji belirtilerini bilmeli ve çocuklarınızı takip etmelisiniz.
- Besin alerjisinden şüphelenilmesi durumunda tanı ve tedavi konusunda alerji uzmanlarından yardım alınması önem taşır. Çünkü bazı alerji vakaları hayatı tehdit edebilecek durumlara yol açabiliyor.
- Anne babaların kendilerince tanı koymaması ve besin kısıtlamasına gitmemeleri gerekiyor. Gereksiz yere uygulanan beslenme kısıtlamaları çocukların büyüme ve gelişimi için çok önemli bir besinden mahrum kalmasına sebep olabiliyor.
- Besin alerjileri kontrolünde yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerekir.
- Beslenmede alerjiye sebep olabilecek maddelerin mutlaka kısıtlanmasının haricinde bunların yerine konabilecek olanların öğrenilmesi önem taşıyor. Bu konuda bir beslenme ve diyet uzmanından yardım almak anne babalara yardımcı olabiliyor.
- Özellikle süt, yumurta, fındık ve fıstık, birçok hazır besinin içinde kullanıldığı için etiket bilgisi okuma alışkanlığının mutlaka edinilmesi gerekiyor.
Stres alerji yapar mı?
Stres alerjiyi tetikleyen bir durumdur. Alerjik reaksiyonların artmasına sebep olabilmektedir.
En tehlikeli alerji nedir?
Kişideki reaksiyona göre bu alerji çeşidi değişebilir. Ancak anafilaksi reaksiyonun oluşması çok tehlikelidir. Ölümcül sonuçları olabilir.
Besin alerjisi tamamen iyileşir mi?
Bazı besin alerjileri tüketime bağlı olarak geliştiğinden iyileşebilir. Ancak çoğu besin alerjisi kalıcıdır.
Besin alerjisi tedavi edilmezse ne olur?
Besin alerjisinde alerjen madde tüketilmediği sürece sorun yaşanmaz. Ancak alerjen madde tüketildiğinde ilk baştaki hafif reaksiyonlar sonradan şiddetlenerek tehlikeli durumlara yol açabilir.
Alerji iç organlara zarar verir mi?
Alerji besin intoleransına sebep olduğu için kişinin iç organları etkilenebilir. Alerji, huzursuz bağırsak sendromuna neden olabilir.
Alerjiyi tetikleyen nedir?
Alerjiyi tetikleyen faktörler alerjen maddeler olabildiği gibi psikolojik etkenlere de bağlı olabilir. Özellikle stres alerjik reaksiyonları arttırabilir.
Besin alerjisi kaç yaşında geçer?
Besin alerjisi bebeklerde genellikle 2-3 yaşında kendiliğinden kaybolmaktadır. Ayrıca 1 yaşından önce bebeklere inek sütü verilmemelidir.