Besin alerjisi, bazı besin maddelerine karşı vücudun gösterdiği istenmeyen bir reaksiyondur. Çocukların yaklaşık % 5’inde görülmektedir.
İçindekiler
Besin Alerjisi Kimlerde Görülebilir?
Her çocukta görülebilir. Ancak, astım, saman nezlesi gibi alerjik hastalıkları olan veya ailesinde bu tarz hastalık öyküleri olan kişiler, gıda alerjisi için daha fazla risk taşırlar. Önceden alerji yapmayan bir gıdaya zaman içinde hassasiyet gelişebilir veya yenilen miktar da alerjiden sorumlu olabilir.
Besin Alerjisi Hangi Belirtilere Yol Açar?
- Dudaklarda, ağızda, boğazda aşınma, şişlik, kızarıklık
- Ciltte döküntü
- Bulantı, kusma, ishal
- Aksırık, burun akıntısı görülebilir.
- Nefes tıkanıklığı, bilinç kapanması anafilaksi denilen ciddi alerjik reaksiyonlarda görülür.
- Bebeklik çağında aşırı gaz sancısı, çok ağlama, ishal, huzursuzluk, büyüme geriliğine de yol açabilir
Hangi Besinler Alerjiye Yol Açar?
Tüm gıdalar alerjiye yol açabilirse de, en sık nedenler inek sütü, yumurta, balık ve kabuklu deniz ürünleri, soya, buğday, yer fıstığı gibi kabuklu yemişlerdir.
Besin Alerjisi Ne Kadar Sürer?
Gıda alerjisi 1-2 yıl içinde kaybolabilir veya ömür boyu da sürebilir.
Gıda Alerjisi Nasıl Önlenebilir?
Bebeğinizi ilk 6 ay sadece anne sütüyle besleyin. Gerekmedikçe mama veya farklı gıdalar başlamayın. Emzirme sırasında anne, alerjen olabilecek gıdalardan kaçınmaya çalışmalı.
6 ay dolduktan sonra ek gıdaları az az, tek tek başlayın. Her yeni gıda sonrası birkaç gün bekleyerek bir sorun olup olmadığını gözleyin. Ondan sonra yeni bir deneme yapın. Sorun yaşanan gıdalardan bir süre kaçının.
Besin Alerjisine Nasıl Tanı Konur?
Aslında anne babanın dikkatli gözlemleri çoğu zaman tanı koydurucudur. Doktorunuz da, kan veya cilt testleriyle alerjinin nedenini saptayabilir.
Besin Alerjisi Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuk doktoru, belirtileri yatıştıracak bazı ilaçlar önerecektir. Elbette, en iyi tedavi sorumlu gıdadan uzak durmayla sağlanacaktır. Eğer belli gıdalara alerjisi olan bir çocuğunuz varsa, gıda etiketlerini inceleme konusunda deneyim kazanmanız gerekecektir.
Besin alerjisi düzelir mi?
Besin türüne ve vücuttaki reaksiyonuna göre değişen bir durumdur. Bazı alerji çeşitleri düzelirken bazıları düzelmez. Örneğin genelde kuru yemiş alerjisi ömür boyu devam edebilirken süt ve yumurta alerjisi erken çocukluk döneminde geçebilmektedir.
Besin alerjisine dikkat edilmezse ne olur?
Besin alerjisine dikkat edilmemesi sonucunda iştahsızlık, karın ağrısı, besin reddi, ishal, kabızlık ya da kusma görülebilir. Bunun sonucunda da çocuğun gelişimi geride kalır. Bazı besin alerjileri ise nefeste ve ciltte belirtilere sebep olur.
En çok hangi besinler alerji yapar?
En sık görülen besin alerjileri; yumurta, inek sütü, kuru yemiş, buğday ve balık olarak sıralanabilir.
Alerji hangi organdan kaynaklanır?
Alerjik durumlar deride, hava yollarında, bağırsakta, sinüslerde, burunda ve gözlerde reaksiyon olarak ortaya çıkabilir. Vücutta bulunan antikorların alerjen maddeyi tehdit olarak görmesi sonucu oluşur.
Besin alerjisi için hangi doktora gidilir?
Alerji teşhisi ve tedavisi için alerji ve immünoloji bölümüne başvurmak gerekir. Alerji vücudun yabancı maddelere karşı olan reaksiyonlarını incelerken, immünoloji bağışıklık sistemindeki rahatsızlıkları inceler.
Yiyeceklere karşı alerji testi nasıl yapılır?
Kan, deri ve solunum testleri ile hangi yiyeceğe alerji olduğu belirlenebilir. Şüphe edilen besinin tüketimi gerçekleştikten sonra IgE seviyeleri kontrol edilerek teşhis yapılabilir.