- Her besinin alerji yapma potansiyeli bulunuyor ve bazıları sinsice seyredebiliyor. Bu nedenle sık hastalanan, hırıltılı solunum görülen, kaşıntılı, döküntülü deri hastalığı olanlar ile kusma, reflü, ishal ve kabızlık yaşayan çocuklarda beliren besin alerjilerinin bir uzman tarafından değerlendirilmesi gerekiyor.
- Besin alerjisinden şüphelenildiğinde tanı ve tedavide uzmanlardan yardım alınması önem taşıyor. Çünkü bazı vakalar hayatı tehdit edebilecek reaksiyonlara yol açabiliyor.
- Anne babaların kendilerince tanı koymaması ve besin kısıtlamasına gitmemesi gerekiyor. Gereksiz yere uygulanan kısıtlamalar çocukların büyüme ve gelişimi için çok önemli bir besinden mahrum kalmasına neden olabiliyor.
- Besin alerjilerinin kontrolünde yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmesi, diyette alerjiye neden olabilecek maddelerin mutlaka kısıtlanmasının yanı sıra bunların yerine konabilecek olanların öğrenilmesi gerekiyor. Bu konuda bir beslenme ve diyet uzmanından yardım almak ebeveynlere yardımcı olabiliyor.
- Özellikle süt, yumurta, fındık ve fıstık, birçok hazır gıdanın içinde kullanıldığı için etiket bilgisi okuma alışkanlığının mutlaka kazanılması gerekiyor.
Besin alerjisi kaşıntısı nasıl geçer?
Alerji olunan besinin tüketilmemesi gerekir. Tüketim sonrasında kaşıntıdan çok daha önemli sorunlar teşkil edebilir. Ancak belirtilerinde sadece kaşıntı varsa doktor tarafından önerilen ilaç kullanımıyla bu kaşıntı geçer.
Gıda alerjisi zamanla geçer mi?
Alerji yapan gıdaya göre alerjinin geçme süresi de değişiklik gösterir. Bazı alerjiler kalıcı olabilir. Kuru yemiş alerjisi genelde ömür boyu devam ederken yumurta ve süt alerjisi erken çocukluk döneminde geçebilir.
Yoğurt alerjiye iyi gelir mi?
Çocuklarda yoğurt tüketimi beklememiş yoğurt şeklinde olmalıdır. Evde mayalanmış ve yüksek histamine sahip gıdalar alerjiye yatkın çocuklarda kullanılmamalıdır.
Alerji tehlikeli midir?
Alerjinin fark edilmediği durumlarda her alerjen gıda tüketiminde belirtiler giderek şiddetlenecektir. Çocukların besin tüketimine etki edecek olan durumlardan ötürü çocuklarda gelişim ilerlemeyebilir.
En çok hangi gıdalar alerji yapar?
En çok fındık, fıstık, ceviz, inek sütü, yumurta, balık, domates, çilek, çikolata, ketçap, mayonez, margarin, bal gibi besinler alerjiye sebep olmaktadır.
Besin alerjisi kaç yaşında geçer?
Besin alerjisi çocuklarda genelde 2-3 yaşlarına kadar devam eder. Alerjik belirtiler bu yaşlardan sonra azalarak yok olur.