Bahar aylarının gelmesi ile birlikte havalar ısınıyor, çiçekler açıyor, doğa canlanıyor ve yeşilleniyor. Fakat, yılın bu en güzel zamanı bazı kişiler için ise bir kabusa dönüşebiliyor! Evet, bahar alerjisi olan kişilerden bahsediyoruz. Bu yazıda çağın hastalığı olarak isimlendirebileceğimiz alerji konusunda merak edilenlere değineceğiz. Alerji, vücudun normalde zararı olmayan maddelere karşı gösterdiği normal dışındaki tepkilerdir.
Çocuklarda Alerji Nasıl Belli Olur?
Çocuklar alerjik oldukları maddeyle karşılaştıklarında aksırık, öksürük, burun akıntısı gibi semptomlar göstermeye başlarlar.
En sık görülen alerji etkenlerinden biri tozdur özellikle ev tozu, ağaç ve diğer bitkilerden yayılan polenler, küf, sigara dumanı, kedi ve köpeklerin kıl ve salyaları , temizlik malzemeleri ve kozmetik gibi kimyasal ürünler, gıdalar, ilaçlar ve böcek sokmaları olarak dikkat çeker. Sadece bir maddeye alerjisi olan bir kişi başka maddelere de hassasiyet sahibi olabilir.
Eğer çocuğunuz, her yılın aynı zamanlarda benzer bir şekilde hastalanıyor, aksırık/öksürükten bir türlü kurtulamıyorsa mevsimsel alerjisi olabilir. Aşağıda sizinle paylaşacağımız maddeler, çocuğun yakınmalarının alerjik olabileceğini gösteren belirtilerdir.
Çocuğun Alerjik Olduğunu Gösteren Belirtiler
Çocuğunuzda aşağıda yer alan alerji belirtilerinden birkaçı varsa ve tekrar ediyorsa bu durum hakkında doktorunuza danışmalı, belki de alerji için ayrıntılı bir incelemeden geçmesini sağlamanız gerekiyor demektir;
- Anne ya da babada alerjik egzama, saman nezlesi, astım ve benzeri alerjik hastalıklar olması
- Çocuk sesli ya da hırıltılı nefes alıp veriyorsa
- Geceleri çok öksürüyor, gündüzleri daha iyi görünüyorsa
- Sık sık solunum yolu enfeksiyonları geçiriyorsa
- Günlük hayatında yaşıtlarından daha hızlı şekilde yoruluyorsa
- Bebekliği döneminde besin alerji geçirdiyse ya da yanaklarında kuruluk, kaşıntılı, kızarık olduysa
- Uzun süren geniz akıntısı problemi yaşıyorsa
- Çok sık burun akıyor, tıkanıyor ya da kaşınıyorsa
- Gözlerinin altında koyu renkli halkalar bulunuyorsa
- Gözler sık sık sulanıp kaşınıyorsa
- Sık kulak enfeksiyonuna yakalanıyorsa
Anne Sütüyle Beslenen Bebeklerde Alerji Belirtileri
Anne sütüyle beslenen ve beslanemyen çocuklar belli bir sebebe bağlı olmadan alerji geliştirirebilir. Anne sütüyle beslenen bebeğinizin alerjisi varsa genellikle bu durum 3 farklı noktada kendisini gösterir:
Sindirim Sisteminde Alerji Belirtileri
Tekrarlayan emzirme sonrası kusma, ishal ya da kabızlık, sıklıkla karın ağrısı şikayetleri durumu bebeğin anne sütündeki bir maddeye tepki verdiğini gösteriyor olabilir.
Solunum Sistemi Belirtileri
Bebeklerde ve çocuklarda sık sık soğuk algınlığı ile karıştırılan fakat temelde alerji semptomu olan sık sık burun tıkanıklığı da önemli bir belirti olarak göze çarpar. Hırıltı nefes ve öksürük ve sık görülen burun akıntısı hali, yine anne sütündeki bir maddeye karşı duyarlılığın habercisi olabilir.
Ciltteki Alerji Belirtileri
Bebeklerde genellikle cilt, ilk belirti gösteren bölgedir. Deride kaşıntı, kuruluk, kabarıklıklar, bölgesel kızarmalar görülebilir. Kabarıklıkların oluştuğu bölgelerde kaşıntı da gelişebilr. Bu durumda kaşımamak önemlidir. Kaşımak vücutta yaralara sebep olabilir.
Çocuklarda Alerji Testleri ve Tedavi Yöntemleri
Alerji tedavisinin yapılabilmesi alerjenin tespit edilmesi ile gerçekleşebilecek bir durumdur. Çocuk alerji uzmanı, çocuklarda gelişen alerjik reaksiyonlara net bir tanı koyabilmek için çeşitli yöntemler takip eder. Testlerin doğru şekilde yapılabilmesi için hastanın öyküsünün dinlenmesi önemli faktörlerdendir.
Çocuğun hangi durumlarda ve ortamlarda alerji geliştirdiği, tükettiği gıdalar, alerjik reaksiyon esnasında ortaya çıkan semptomlar ve benzeri birçok durum teşhisin konulmasında etkin rol üstlenir. Çocuklarda alerjenin teşhis edilebilmesi için deri prick testleri ve kan testleri yapılır. Alerji testi sırasında alerjik reaksiyon gösterme riski oldukça düşüktür. Alerjik reaksiyonu saptamada kan testleri de yapılabilir. Çocuğunuzun göstermiş olduğu belirtilere ve çocuğun hastalık geçmişine göre alerji uzmanları gerekli testleri uygulanabilir. Çocuğunuza alerji teşhisi koyulduktan sonra tedavi yolu belirlenecektir. Çocuğunuzun ve sizin rahat bir yaşam sürmesi açsından alerji uzmanları tarafından tedavinin uygulanması çok büyük bir rol oynar.
Çocuğun alerjisi olup olmadığını nasıl anlarız?
Burunda kaşıntı olması, burun tıkanması, genizde akıntı, tekrarlayan öksürük, hırıltı, nefes darlığı, nezle, burun akıntısı, sürekli hapşırık gibi durumlar gözlemlediğiniz zaman çocuğunuz alerji olmuş olabilir.
Detaylı alerji testi nasıl yapılır?
Prick testi genelde alerji testi için kullanılan yöntemdir. Bu alerji testinde 20-30 arası alerjen madde hasta derisi çizilerek temas ettirilir. Reaksiyon gösteren maddenin tespiti yapılmış olur.
Alerji tehlikeli midir?
Alerji göz ardı edilmemesi gereken bir konudur. Neyin alerjiye sebep olduğu ve alerjen maddenin uzak durmak önem taşır. Gerekli durumlarda ilaç kullanımı da olmaktadır.
Alerjiyi tetikleyen nedir?
Sonbaharda alerjik reaksiyonların ortaya çıkmasına neden olan en büyük etken tozlardır. Özellikle evdeki tozlar alerjiyi tetikleyebilir.
Alerji testi kaç yaşında yapılmalı?
Alerji testi belirtilerin görüldüğü andan itibaren her yaşta yaptırılabilir. Bebeklerde ise doğumdan 3 ay sonrasında doğru şekilde tespit edilebilir.
Alerji ne zaman tehlikeli?
Alerjik madde ile temas edildiğinde vücutta deride döküntü, baş ağrısı, hapşırma, burun akıntısı, deride şişme, bulantı gibi belirtiler görülür ve bunlar ilerleyebilir. En tehlikeli olduğu zaman ise anafilaksi reaksiyonudur.
Alerji büyüme geriliği yapar mı?
Alerji dolaylı yoldan büyüme geriliğine yol açabilir. Çocuğun eğer besin alerjisi varsa besin reddi, iştahsızlık, karın ağrısı, kusma, ishal, kabızlık gibi şikayetler sonucunda kilo kaybı ya da kilo alamama durumu gerçekleşebilir. Bu da büyüme geriliğine yol açar.
Alerji kaç yaşında başlar?
Besin alerjileri bebeklik dönemlerinden itibaren başlayabilir. Özellikle inek sütü bebeklerde alerjiye en çok sebep olan besindir. 2-7 yaş arasında bronş alerjileri, 7-8 yaşlarından itibaren de burun alerjilerine rastlama olasılığı yüksektir.