Dikkat!!! Bahar Kapıyı Çalıyor

Alerjik bünyeli kişiler için bahar günlerini kabusa çeviren bahar alerjisi, polen alerjisi ya da diğer adıyla mevsimsel alerji çoğu kişiyi alakadar eden bir sağlık sorunudur. Küçük polenler yani çiçek tozları rüzgarla taşındıkları için oluştukları bitkiden kilometrelerce uzaktaki kişide bile alerjiye sebep olabilir.

Tıpta alerjik rinit olarak isimlendirilen bu durum nazal mukozanın havayla solunan bir alerjenle karşılaştığı anda verdiği cevapların bütününü temsil eder. İlk olarak 1929 yılında bahar alerjisinin 3 önemli belirtisi burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve hapşırma olarak tanımlanmıştır.

Amerika Birleşik Devletleri’nde en sık görülen alerjik hastalıklar içinde birinci sırada yer alan bahar alerjileri en sık görülen kronik hastalıklar içinde beşinci sıradadır. Bahar alerjisinin her 10 kişinin 1 ya da 2’sinde görüldüğünü söylemek mümkündür. Astım bronşit rahatsızlığı gibi alerjik rinit hastalığının da görülme sıklığı git gide artmaktadır.

Bahar Alerjisi Seviyeleri ve Görülme Biçimleri

Son dönemde alerjik rinitin güncel sınıflandırmasında belirtilerin semptomların süresine göre farklı seviyeler belirlenmiştir. Bahar alerjileri düşük, orta ve şiddetli şekilde 3 sınıfa ayrılır. Her yaşta görülebilen bu rahatsızlığı yaşayan bireylerin yüzde ellisinde ailesinden birinin de alerjisinin olduğu bilinir. Hem annesi hem de babasında alerjik rinit olan çocukların % 68’i 10 yaşından önce, % 85’i de 20 yaşından önce ilk alerji belirtilerini göstermektedir. Bahar alerji semptomlarının kaybolması ihtimali yüzde 10 civarındadır ve sadece hastalığın hafif formlarında görülür. Geri kalan hastalarda bu süreç ömür boyu devam etmektedir.

bahar-alerjisi-seviyeleri

bahar-alerjisi-neden-olur

Bahar Alerjisi Neden Olur?

Bahar alerjisi tek bir sebepten meydana gelmez. Bağışıklığın tepki gösterdiği tüm yabancı maddelere alerjen denir. Alerjik rinit sorununa yani polen alerjisi rahatsızlığına sebep olan alerjenler ülkelere hatta ülkelerdeki bölgelere göre bile değişebilir. Ağaç, çim, yabani ot polenleri, mantar ve küfler en sık görülen alerjen maddelerdir. Ağaç polenleri ilkbahar aylarının başlarında, çimen polenleri ilkbahar ve yaz mevsimi başlarında yabani ot polenleri ise yaz aylarında ortaya çıkar. Toz akarları ile böcek dışkıları, kedi ve köpek tüyleri ve küf mantarları sık görülen alerjen kaynaklarından bazılarıdır. Bu maddelerle karşılaşan alerjik bünyeler çeşitli belirtilerle bahar alerjisi yaşayabilirler.

Bahar Yorgunluğu Belirtileri Nelerdir?

Bahar alerjisi bahar yorgunluğu olarak da anılmaktadır. Çünkü bu dönemde kişilerin yaşadıkları belirtiler onların günlük alışkanlıklarını ve dinçlik seviyelerini de etkiler. Halk arasında bahar yorgunluğu olarak da bilinen halsizlik, isteksizlik ile birlikte izlenen iş gücü kaybı ve okula devamsızlığa sebep olan rahatsızlıklar da gözlemlenebilmektedir. Polene karşı aşırı hassasiyeti olan olan kişilerde özellikle bahar mevsiminin başlarında havada dolaşan polen alerjenlerinin burun ve göz ile temas etmesi burunda akıntı, sık sık öksürük, gözlerde yaşarma, kızarıklık ve yanma, burunda tıkanıklık, kızarıklık ve kaşıntı gibi semptomlar meydana gelmektedir. Hatta bazı çocuklarda ve gençlerde astım hastalığına bile sebebiyet veren bu alerji dönemleri mutlaka önemsenmelidir. Bu bulgular polenlerin etkili olduğu 3-6 ay gibi uzun bir süre devam edebilmekte ve hastaların hayat kalitesini düşürmektedir. Halk arasında "saman nezlesi" ya da "bahar alerjisi" olarak bilinen "alerjik rinit" bahar yorgunluğu durumunun sebepleri arasında sayılabilmektedir.

bahar-alerjisinden-nasil-korunur

bahar-alerjisi-tedavisi

Bahar Alerjisinden Korunma ve Tedavi Yolları

Bahar alerjisinden korunma yolları şu şekilde sıralanabilir;

  • Alerjiye neyin neden olduğu biliniyorsa tedavi ve korunma için en önemli şey bu alerjen maddeden kendini korumaktır. Yardımcı tedaviler ve uygun ilaçların kullanımı ile rahatsızlık en aza indirilebilir.
  • Doktorunuzun yazdığı kortizonlu göz damlaları ve antihistaminik ilaçlar göz alerjleri durumunda kullanabilirsiniz.
  • Bahar aylarında spor için kapalı mekanları seçin.
  • Evden çıkarken şapka kullanın, gözlerinizde hassasiyet varsa güneş gözlüğü kullanmak faydalı olacaktır.
  • Eve geldiğinizde üzerinizi değiştirin ve saçlarınızda polen tozu kalabileceğinden mümkünse duş alın .
  • Sokakta giyilen kıyafetleri odanıza sokmayın ve mutlaka yıkayın.
  • Çimlerin biçildiği ortamlara yaklaşmayın ve çiçekli ortamlara yaklaşmamaya çalışın.
  • Polenlerin yaygın olduğu mevsimlerde evden çıkarken medikal maske kullanarak kendinizi koruyabilirsiniz.

Bahar alerjisi öksürük nasıl geçer?

Bahar alerjisi olan kişiler bol su tüketmelidir. Boğazı rahatlatacak olan alerji boğaz spreyi ve alerji şurupları kullanılabilir.

Alerjiyi rahatlatmak için ne yapmalı?

Alerjik astıma sahip çocuklar için aşı çözüm olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca polenlerin yoğun olduğu sırada sokağa çıkmamak da iyi bir önlemdir. Özellikle sabah 10’a kadar yoğun bir polen salınımı bulunmaktadır.

Çocuklarda alerji yorgunluk yapar mı?

Çocuklarda alerjinin sonucunda reaksiyonlar meydana gelir. Bu reaksiyonlar sebebiyle çocuk kendini yorgun ve hasta hissedebilir.

Çocuklarda bağışıklık nasıl güçlendirilir?

Çocuklar için düzenli bir yaşam önem taşır. Düzenli uyku, beslenme ve egzersizlerle daha sağlıklı çocuklar yetişebilir. Çocuklar her yere temas ettiği için ellerini sık yıkamaları da gerekmektedir.

Çocuklarda bahar alerjisi tehlikeli mi?

Bahar alerjisi soncunda çocuklar sürekli kendini hasta ve yorgun hissedebilir. Bunun sonucunda yaşamları da etkilenerek gelişimlerinde geriliğe yol açabilir.

Alerji hangi organları etkiler?

Alerji bağırsakları etkileyebilir. Ayrıca alerji sonucunda kişide yorgunluk ve huzursuz bağırsak sendromu yaşanabilir.

En iyi alerji testi hangisidir?

Kandan alınan örneklerle yapılan alerji testleri, deri testleri kadar duyarlılık göstermez. Vücut alerjenlere tepki olarak immunglobulin E (IgE) antikorunun kandaki düzeyini kan testi ölçer. Deri testleri ise alerjen maddelerin solüsyon haline getirilerek deriye damlatılmasıyla yapılmaktadır.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

cocuk-felci-hastaligi
Çocuk Felci Hastalığı

Çocuk felci (Poliomyelit), özellikle omurilikteki kasların kasılmasını başlatan sinir…

Devamını Oku
ailesinde-alerji-olan-bebekleri-korumak-icin-ne-yapilabilir
Ailesinde Alerji Olan Bebekleri Korumak için Ne Yapılabilir?

Ailesinde alerji olan bebekleri korumak için neler yapılabileceği çocuk sahibi olan a…

Devamını Oku
bahar-alerjisi-neden-olur
Bahar Alerjisi Neden Olur?

Alerjik kişilerin güzel bahar günlerini kabusa çeviren polenler ya da diğer adıyla çi…

Devamını Oku