Ev Tozları (Mite) Tehlike Saçıyor!

Mite’lar çocukluk döneminde en sık astım yapan hava yolu alerjilerinin başında geliyor. Çocukluk çağı astımını, %80 oranında mite alerjileri oluşturuyor. Kış aylarında ortaya çıkan burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırma ve burun kaşıntısıyla birlikte sık sık tekrar eden öksürük, hırıltı ve nefes darlığına en çok Mite’lar neden oluyor.

Tehlike Evimizin Her Yerinde!

Çocuk Sağlığı Hastalıkları, Çocuk Alerji ve İmmunoloji Uzmanı Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony ev tozlarının, herkesin evinde bulunduğunu, gözle görülemeyecek kadar küçük olduğunu ve çaplarının 0,1 ilâ 0,5 mm arasında değişen mikroskobik canlılardan oluştuğunu söyledi ve ekledi: “Mite’lar, dışarıdaki ya da kirli alanlardaki tozdan farklıdırlar. Çünkü aslında toz değil, canlı böcek, yatak böceği, bir diğer adı ile ev içi parazitidirler. Yeryüzünde insanoğlu kadar eski olan bu canlılar insanın olduğu her yerde vardır. Çünkü insanların ve hayvanların vücudundan dökülen saç, kıl, kepek ve deri artıkları ile beslenirler. Sıcak ve nemli ortamları sever ve bolca ürerler. Ev içinde en çok yatakta ve yatak odalarında bulunurlar. Özellikle yün, tüy ve pamuktan yapılan döşek, yorgan, yastık, battaniye, halı ve döşemeleri çok severler ve bunların içinde çok kolay ürerler” dedi. Bir gram ev tozu içinde 100-500 adedi canlı olmak üzere yaklaşık olarak 19.000-20.000 kadar akar bulunduğunu belirtti.

Bir gram insan derisinin milyonlarca mite’ı beslemeye yettiğini söyleyen Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony şöyle devam etti: “Bazen sadece dökülen deriyi değil, vücudumuzdaki sağlam deriyi de yiyebilirler. Hatta bazen cildimizde hissettiğimiz batma hissi bundan dolayıdır. Mite’lar insan ve hayvan deri artıklarını yedikten sonra her canlı gibi dışkılarlar ve en çok alerji yapan şey de bu dışkıda bulunan alerjilerdir. Mite’ların vücut proteinleri de alerjiktir. Ayrıca bir seneden eski yastıkların mevcut ağırlığının yaklaşık yarısının, mite’lar, mite yumurtaları, mite dışkısı ve diğer atıklardan oluştuğu düşünülmektedir. Dolayısıyla mite alerjilerinde yatak odası ve yatakla ilgili alınacak tedbirler mite alerjisini kontrolde çok önemli rol oynamaktadır” dedi.

En Etkili Tedavi Yöntemi Aşı!

Alınan önlemlerin ev tozundan korunmak ve ev tozu alerjisi geliştirmemek için gerekli olduğunu belirten Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony sözlerini şöyle tamamladı: “Eğer bir çocukta akar alerjileri nedeniyle alerjik astım ve alerjik rinit geliştiyse bu önlemlere ilaveten akarlar için aşı tedavisi (immunoterapi) çok etkilidir.  Günümüz koşullarında ev tozu akarlarına bağlı gelişen alerjik rinit ve astımın en etkili tedavi ve çözümü ev tozları için geliştirilen aşılar ile yapılmaktadır. Aşı tedavileri vücutta savunma sistemini etkileyerek ev tozlarına karşı gelişmiş olan aşırı hassasiyeti tolere eder. Böylelikle vücut tozlara karşı olumsuz bir tepki vermez ve birçok hastada ilaçsız olarak ömür boyu süren iyileşme yapar” dedi.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

antibiyotikler-astim-ve-obeziteye-neden-oluyor
Antibiyotikler Astım Ve Obeziteye Neden Oluyor

Antibiyotiklerin gereğinden fazla kullanımı nedeniyle dünya antibiyotiklere dirençli …

Devamını Oku
bahar-alerjisi-hakkinda-merak-ettiginiz-her-sey
Bahar Alerjisi Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey

Bahar alerjisi (saman nezlesi); bahar aylarında ortaya çıkan,genellikle burun bulgula…

Devamını Oku
kawasaki-hastaligi-turkiye-de-salgina-donusur-mu
Kawasaki Hastalığı Türkiye'de Salgına Dönüşür Mü?

Medipol Üniversitesi Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Erdem, "Bugünkü bi…

Devamını Oku