İnek Sütü Alerjisi

İnek sütü alerjisi ve ilgili süt ürünlerine karşı meydana çıkabilen süt alerjisi bebeklerin ciddi bir bölümünü etkiler. Çok az sayıda erişkinin inek sütüne alerjisi vardır. İnek sütüne alerjisi olan insanların, keçi, koyun ve manda gibi diğer hayvan sütlerine de alerjisi olabilir. Besin alerjileri hayatı tehdit edebilir bu nedenle süt alerjisinin ciddiye alınması şarttır. Çocukluk döneminde en sık görülen besin alerjisi, inek sütüne olan alerji durumudur. İnek sütü proteinlerine karşı, vücut anormal tepkiler vermektedir. Günümüzde bebeklere 1 yaşa kadar inek sütü verilmesi önerilmiyor. Ancak, bebek inek sütü bazlı mamalar ya da emziren annenin kendisinin tükettiği süt vasıtasıyla, inek sütüyle temas eden bebekler alerjik reaksiyonlar gösterebilmektedir. Bazı durumlarda da belirtiler, 1 yaş sonrasında bebeğe süt verilmeye başlandığında ortaya çıkmaktadır.

İnek Sütü Alerjisi Nedir?

İnek sütü alerjisi çoğu zaman bebeklikte özellikle de ilk 6 ay içerisinde belirti vermeye başlar, ancak daha büyük yaşlardaki çocuklarda da başlayabilir. Süt alerjisi görülen çocukların bir kısmı 2-3 yaşında bu alerjiden kurtulurken, bir kısmında da bu sorun hayat boyu sürebilmektedir. Ailede alerjik hastalıklar sıkça görülüyorsa, bebeklerde ve çocuklarda da risk artmaktadır. Peki, süt alerjisi olan bebeklere ne yapmalı? Öncelikle inek sütü alerjisi belirtileri ile ilgili aileler bilgi sahibi olmalılar.

inek-sutu-alerjisi-nedir

inek-sutu-alerjisi-belirtileri

İnek Sütü Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Süt ürünleri alerjisi olan bebekler nasıl anlaşılır? sorusunu yanıtlamak için bebeklerde ya da çocuklarda meydana çıkabilen şu belirtilerin olup olmadığına bakmak gerekir. Bu belirtilerden bir ya da daha fazlası tekrarlıyorsa mutlaka bir çocuk alerji uzmanı ile irtibata geçip bilgi almakta yarar var.

  • Huysuzluk ve sebepsiz aşırı ağlama sorunu
  • Aşırı gaz sancısı sorunu
  • Mide bulantısı ve kusma
  • İshal ve kanlı, mukuslu dışkılama görülebilir
  • Kabızlık, süt alerjisi bazı durumlarda ishale değil kabızlığa da sebep olabilir.
  • Cilt yüzeyinde döküntü, kaşıntı ve egzama görünümü
  • Gözlerde kaşıntı ve kızarıklık.
  • Göz altlarında koyu renkli halkalar
  • Kronikleşen hırıltı, öksürme , aksırma ,burun akıntısı ya da tıkanıklığı
  • Sık görülen üst solunum yolu enfeksiyonu, orta kulak iltihabı, sinüzit, bronşite yakalanma
  • Bebeklerde ve çocuklarda büyüme geriliği

Süt Alerjisi Saptanan Bebek İçin Beslenme Nasıl Olmalı?

Süt alerjisi olan bebeklerde dikkat edilmezse ne olur sorusuna şu şekilde yanıt verebiliriz; Süt alerjisi saptanan bir bebek için en iyi seçenek anne sütüdür. Süt alerjisi olan bebeklerde anne beslenmesi konusu bu noktada önem taşır. Fakat annenin süt ve süt ürünlerini kendi beslenme programından çıkarması gerekir. Emziren annenin beslenmesi doktor ve diyetisyenin önerileriyle düzenlenebilir.

Süt Alerjisi Olan Bebeklerde Ne Tür Mama Verilir?

Mama verilen bebeklerde soya bazlı mamalar denenebilir, fakat eğer buna da alerjikse hipoallerjen olarak adlandırılan özel bazı mamalara geçmek önerilir. Alerjisi süren daha büyük çocuklarda, doktorun tavsiye ettiği süre boyunca boyunca süt ve süt ürünleri beslenmeden çıkarılır. Sonra uygun zamanlarda, alerjinin kaybolup kaybolmadığına bakılır. Tersi durumda yani beslenmeye dikkat edilmezse çocuğun şikayetleri artarak ya da aynı şekilde devam edebilir.

sut-alerjisi-olan-bebeklere-ne-verilir

sut-alerjisi-iyilesir-mi

Süt Alerjisi İshal Yapar mı?

İnek sütü alerjisi problemini yaşayan bebeklerin yaşadığı önemli problemlerden biri bağırsak problemleridir. Bu bebekler sütün içerisinde yer alan özel bir proteini hazmetmekte zorlanır ya da hazmedemezler. Bu durum da bebeklerde ve çocuklarda ishal ve kabız gibi sindirim sistemi sorunlarını beraberinde getirir.

Süt Alerjisi Olan Bebekler Ne Zaman İyileşir?

Araştırmalar çoğunlukla alerjinin ilk 3 yılda düzeldiğini ancak son yıllarda 5 yaş civarına kadar ancak %50-60 oranında düzelme olabildiğini gösteriyor. Deri testi ve kan testlerinde alerji görülmeyen çocuklarda ve bebeklerde inek sütü alerjileri genellikle 1 yaş civarında iyileşme eğilimindedir.

İnek sütü alerjisi olanlar ne yememeli?

İnek sütü içeren yiyecekler inek sütü alerjisi olan kişiler için sakıncalıdır. Simit, tost, yoğurt, dondurma, bebe bisküvisi, hazır çorba gibi yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

Süt alerjisi tehlikeli mi?

Bebeklerde kızarıklık, ciltte kuruluk yaşanması, geçmeyen kaşıntı ve kusma gibi belirtilere neden olur. İnek sütü alerjisi, kalp ve solunum problemlerine yol açabilir. Bu da hayatı tehdit edebilecek kadar ciddi boyutlara ulaşabilir.

İnek sütü alerjisi kanda çıkar mı?

Kan testlerinde süt alerjisi çıkmayabilir. İnek sütü alerjisini belirtilerinden anlamak mümkündür.

Süt alerjisi olan biri yoğurt yiyebilir mi?

Yoğurdun temel maddesi süttür. Bu sebeple süt alerjisi olan biri yoğurt yiyemez.

Bebeğime inek sütü yerine ne verebilirim?

Bebeğin inek sütü proteinine alerjisi olması muhtemeldir. Bu sebeple keçi sütü vermek de tehlikeli olabilir. Bebeğe süt yerine meyve püreleri, sebze çorbaları verilebilir.

Süt alerjisi olan bebek nasıl iyileşir?

Süt ve süt içeren gıdalardan uzak durmak ilk yapılması gereken şeydir. Süt alerjisinde anti histaminik ilaçlar verilerek süt alerjisinin belirtilerinin azalması beklenir.

Bebeklerde inek sütü alerjisi ne zaman başlar?

Anne sütünden kesilip inek sütü verildiği anda bebekte inek sütü alerjisi tespit edilebilir. Genelde 2-3 yaşında alerji durumu son bulur ancak bazı kişilerde ömür boyu devam etmektedir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

yetiskinlikte-besin-alerjisi
Yetişkinlikte Devam Eden Besin Alerjisi

Çocukluk döneminde ortaya çıkan besin alerjilerinde besinin diyetten çıkarılması…

Devamını Oku
besin-alerjilerini-ihmal-etmeyin
Besin Alerjilerini İhmal Etmeyin

Çocuklarda görülen besin alerjileri konusunu ihmal etmemek gerekiyor En fazla hayvans…

Devamını Oku
yer-fistigi-alerjisi
Yer Fıstığı Alerjisi

Yer fıstığı alerjisi en sık görülen gıda alerjilerinden biri olarak dikkat çekiy…

Devamını Oku