Kış geldi. Kaloriferlerin yandığı, insanların vakitlerinin büyük bir kısmını kapalı iç mekanlarda geçirdiği yine sıcak olsun diye en kalın en tüylü halıların yerlere serilip yünlü ve tüylü yatak takımlarının kullanıldığı bu günlerde astımı olan hastaları bekleyen birçok tehlikeler var.
Soğuk havadan en çok etkilenen hastaların listesinde en başta astımlı çocuklar bulunuyor. Soğuk hava astımlı çocuklarda bazı tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Soğuk havada hem içeri ortamlar hem de dışarı ortamlar astım ataklarını artırmada oldukça riskli ortamlara dönüşebiliyorlar.
Soğuk havaların etkili olduğu dönemde astımlı çocuklar üşütmesin diye dışarıya az çıkarılıyor ve zamanlarının çok büyük bir bölümünü kapalı mekanlarda geçiriyorlar. Bu durum da çocukları ev tozu akarları (MITE), küf mantarlı, kedi köpek gibi evcil hayvanlar ile ev içindeki kimyasallara daha çok maruz bırakarak bu alerjiler ile ilgili astım atakları tetiklenebilir.
Çocuklarda Astımın Belirtileri Nelerdir?
Astımda görülen belirtiler oyun esnasında, geceleri ya da gülme ve ağlama sırasında ortaya çıkabilecek sık öksürük nöbetleri dikkat çekiyor. Astım hastalarında sadece öksürük belirtisi de olabilir farklı belirtiler de eşlik edebilir. Çocuklarda astım belirtileri arasında aşağıdaki durumlarla da sayılabilir;
- Nefes darlığı, oksijen açlığı
- Soluk alıp verme sırasında ıslık sesi veya hırıltı
- İstirahat halindeyken hızlı nefes alıp verme
- Göğüste sıkışma ya da göğüste ağrı, sızlama tarzı şikayetler
- Solunum sırasında kaburgalar arasında çekilmeler
- Oyun ve eğlence sırasında daha az enerji
- Halsizlik veya yorgunluk hissi
Soğuk Hava Astımı Etkiler Mi?
Çocuklar soğuk havada dışarıda vakit geçirdiğinde de dışarıdaki soğuk havaya maruz kalmak yine hava yolları hassas astımlı çocuklarda ki mevcut hassasiyeti artırarak hem alerjik yangının derecesini artırıyor hem de daha kolay solunum yolu enfeksiyonu geçirilmesine neden olur. Bunun nedeni soğuk havanın solunması ile solunum yollarının kurumasına ve daralmasına sebep olmasıdır.
Aşırı soğuk havalarda burundan nefes almak oldukça zorlaşır dolaysıyla burundan havanın ısıtılarak alt solunum yollarına iletilmediği bu durumlarda soğuk hava bronşların daha çok daralmasına sebep olur.
Havaların soğuk olduğu dönemlerde daha fazla nezle gripler geçiriliyor ve buda çocukların her türlü alerjik astım ataklarını tetikliyor Soğuk havalarda ısınmak için kullanılan yakıtlar nedeniyle bacalardan yayılan duman ve kirli havanın içindeki partiküllerde havada uzun süre asılı kalarak ve hava kirliliğini artırarak astım ataklarını artırmaktadır.
Çocuklarda Astım Kışın Atağa Geçiyor
Astım vakaları kış aylarında atağa geçiyor. Dolayısı ile soğuk havalarda çocukların astım ataklarının önlenmesi için dikkat edilmesi gerekenler kurallar şu şekilde sıralanabilir;
- Ev içi ortamlarının imkan oldukça ev tozu akarları, küf mantarları, hayvansal tüylerden sigara dumanından ve diğer kimyasalar malzemelerden arındırmak
- Astımlı çocukların kış aylarında kalabalık, kapalı ortamlarda uzun süre kalmaması
- Çocukların savunma sistemini güçlendirecek şekilde sağlıklı ve organı beslenmesi, bol sebze ve meyve tüketmelerinin sağlanması
- Astımlı çocukların hasta kişilerden uzak tutulması
- Sonbahar aylarında grip aşısının hekim kontrolü ile yaptırılması
- Çok soğuk havalarda (<10) çocuğun dışarıda zorunlu olmadıkça bulunmaması
- Dışarı çıkıldığında ağız ve burun bölgesinin atkı ile kapatılması
- Kış ayları çocuklarda astım ataklarının en sık görüldüğü dönem olduğu için kış ayları boyunca düzenli hekim kontrollerinin yapılması
- Hekimin ön gördüğü koruyucu ilaçların mutlaka çok düzenli bir şekilde kullanılması
Üşütmek Astımı Tetikler mi?
Soğuk nedeniyle üşütmek soğuk algınlıkları, diğer bir deyiş ile solunum yolu enfeksiyonları astım ataklarının ortaya çıkmasında tetikleyici bir rol oynuyor. Solunum yolu ile ilgili enfeksiyonlar, bronşlardaki duyarlılık durumunu artırarak bronşların daralmasına sebep oluyor.
Soğuk Hava Alerjik Astımı Tetikler mi?
Astım rahatsızlığında kimi durumlar ve faktörler tetikleyici özellik taşır. Soğuk hava da bu faktörlerde biridir. Soğuk hava astım ve solunum yolu problemleri olan kişilere bazı rahatsızlıklar verebilir. Astımı olan çocuklarda alınacak önleyici tedbirler ile ve doğru ilaçların kullanımıyla kışın artan astım atakları azalabilir.
Soğuk Hava Nefes Darlığı Yapar mı?
Soğuk hava solunum kanallarının kurumasına ve daralmasına sebep olur. Bunun haricinde aşırı soğuk havalarda burundan nefes almak zorlaşabilir. Astımlı kişilerin ağız yolu ile nefes alıp vermeleri halinde teneffüs edilen hava solunum yollarının daha çok kuruyup daralmasına sebep olabilir.
Kışın Çocuklarda Astım Artar mı?
Astımı olan çocuklar soğuk havadan olumsuz yönde etkilenebilir. Kokular gibi soğuk hava da astım için tetikleyicidir. Soğuk havanın doğrudan, ağız ve burundan solunması burunda tıkanma, akciğerlerde ve bronşlarda spazm yaparak alerjik nezle belirtileri ve astım ataklarına sebep oluyor. Bu nedenle soğuk havalar astımı olan çocuklarda bir risk olarak göze çarpıyor
Astım hastalarında nefes darlığı nasıl olur?
Astım, solunum yollarını tıkar ve nefes almayı zorlaştırır. Astımda; alerjen maddeler, duman, soğuk hava gibi tetikleyici etkenler olabilir. Bu yüzden hava yolu etrafındaki düz kaslar kasılarak mukus salgısının üretimi artar. Böylece hava yolu daralması yaşanır.
Kışın nefes darlığı neden olur?
Soğuk hava hastalarda spazma neden olabiliyor. Ayrıca soğuk havada kapalı ortamda daha fazla kalındığı için enfeksiyon yayılımı daha kolay hale gelerek nefese etki edebiliyor.
Astım hastalığına hangi hava iyi gelir?
Astım hastalarına iyi gelen hava %30-50 arasında nem oranına sahip olan havadır. Nem oranının %60’ı geçtiği havalarda zorlanacaklardır.
Koşmak astımı tetikler mi?
Koşmak astım ataklarını tetikleyebilir. Ancak düzenli egzersiz yapılması ve vücudun zorlanmadan koşulması astım hastalarının yaşam kalitesini yükseltmektedir.
Yürüyüş astıma iyi gelir mi?
Çocukluktan beri astıma sahip insanların küçük yaşlardan itibaren egzersiz yapmaları daha iyi bir süreç sağlar.
Soğuk buhar makinesi astıma iyi gelir mi?
Buhar makinesi kullanımı alerji ya da astımı olan kişiler için tavsiye edilmez.
Astım soğuktan etkilenir mi?
Soğuk havada kuruluk hissedilir. Bu durumda daha fazla mukus üretimine sebep olarak astımı tetikleyebilir. Ayrıca solunum yollarında tahriş görülmesi yüksek bir olasılıktır.