Yer Fıstığı Alerjisi

Yer fıstığı alerjisi en sık görülen gıda alerjilerinden biri olarak dikkat çekiyor. Ağır bir alerjik semptom olan anafilaksiye (solunumun durmasına sebep olan şok hali ) dahi yol açabilir ve ömür boyu sürme eğilimindedir. Bu sebeplerden dolayı; yer fıstığı ve yer fıstığı içeren ürünlerden kaçınmak en iyi korunma yöntemi olacaktır. Yer fıstığı alerjisi olan çocukların ve bebeklerin diğer baklagillere ve yemişlere de alerjisi olabilir. Fındık, fıstık, ceviz, badem, kaju ve benzeri kuru yemiş alerjisi de bu kişilerde sık sık görülmektedir. Bu gıdalara karşı gelişen alerji de tehlikeli sonuçlara sebep olabilir ve hayat boyu sürebilir.

Yer Fıstığı Nasıl Alerji Yapar?/h2>

Yer fıstığı, özellikle Güney Amerika ülkelerinde yaygın tüketilen bir yemiştir. Mercimek, nohut, bezelye, fasulye ve soya ile birlikte Fabales bakliyat grubunun Papilionacea ailesine aittir. Yer altında olgunlaşma ve yetişme özellikleri sebebiyle yer fıstığı ismini almıştır. Yer fıstığı, batıda ve batılılaşmış toplumlarda yaygın şekilde tüketilen bir besindir. ABD’de yer fıstığı üretiminin yüzde 99’undan fazlasını oluşturan üç yer fıstığı türü bulunur. Bunlar; Flo-Runner, Virginia ve İspanyol adları isimlendirilir. Alerjiye sebep olma potansiyeli açısından, aralarında belirgin bir fark yoktur. Yer fıstığı alerjisi, besinin içerisindeki proteinlerden kaynaklanmaktadır.

Yer Fıstığı Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

Halk arasında kurdeşen adı verilen ürtiker, ağız ve boğazda kaşıntı, karıncalanma yanma, ishal, mide krampları bulantı gibi problemlere hırıltı, nefes alma darlığı başlıca görülen belirtilerdir. Yer fıstığı alerjisi belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

  • Yoğun kaşıntı
  • Kızarıklıklar
  • Kurdeşen
  • Cilt döküntüleri
  • Nabız yükselmesi
  • Baş dönmesi
  • Bayılma ve yerin ayak altından kayma hissi
  • Davranış bozuklukları
  • Öksürük atakları

yer-fistigi-alerjisi-nasil-anlasilir

yer-fistigi-nasil-alerji-yapar

Yer Fıstığı Alerjisi Sonradan Olur mu?

Fıstık alerjisi, okul çağındaki çocuklarda ve erişkin bireylerde en sık görülen yiyecek alerjisi türüdür. Çocukluk döneminde fıstığa karşı alerji belirtisi göstermeyen ve alerjisi olmayan yetişkinlerin de fıstığa karşı alerji geliştirebildiği bilinir.

Fıstık Alerjisi Ne Kadar Sürer?

Yer fıstığı alerjisi büyük çoğunlukla ömür boyu sürer ve yer fıstığı alerjisi olan kişilerin sadece yaklaşık yüzde 20'si yani beşte biri bu alerjiyi atlatır. Yer fıstığı alerjisi yaşan bir kişi yer fıstığına az da olsa maruz kaldığında, yer fıstığındaki proteinler, kişinin bağışıklık sistemi tarafından yapılan IgE antikorlarına bağlanarak riski belirtilere sebep olur.

Fıstık Alerjisi Nasıl Geçer?

Fıstık alerjisinin tedavisi konusu bu rahatsızlığı yaşayan kişiler ve aileleri tarafından araştırılıyor. Fıstık alerjisinin kesin bir çözümü ya da tedavisi yoktur. Fıstık tüketilmemesi, alerjisi olan kişilere verilen ilk öneri olmak ile birlikte, duyarsızlaştırma yöntemi denen az miktarda başlanıp yavaş yavaş artırılarak fıstık özü verilmesi ile bazı çalışmalarda olumlu sonuç alınmış olmakla birlikte bu konudaki sonuçlarda netlik yoktur. Hafif alerjik belirtiler (kaşıntı, hafif kızarıklık gibi) yaşanırsa antihistaminik denilen antialerjik ilaçlarının kullanılması önerilir. Ciddi bir reaksiyonda görülmesi durumda ise mümkünse hemen epinefrin enjeksiyon yapılması için sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

fistik-alerjisi-kac-günde-gecer

fistik-alerjisi-nasil-gecer

Fıstık Alerjisi Kaç Günde Geçer?

Fıstık alerjisi olan kişiler bu durumda nasıl tedavi uygulanabileceğini merak ediyorlar. Fıstık alerjisi olan kişiler kesinlikle fıstıktan ve fıstık içerme ihtimali olan ürünlerden uzak durmalıdır. Alerjiye iyi gelebilecek ilaçlar vardır. Ancak bu ilaçlar doktorlar tarafından reçete edilen veya uygulanan ilaçlardır. Alerjisi olan kişiler farklı ilaçlar veya kendilerine reçete edilmeyen ilaçları kullanarak sağlıklarını riske atmamalılar. Bazı alerjenler hayatı risk oluşturabilir. Alerjilerin oluşmaması için alerjen yiyeceklerin tüketilmemesi büyük bir önem taşır. Fıstık alerjisi de bu riskli alerjilerden birisi olduğundan alerjisi olanlar tarafından tüketilmemesi gerekir. Alerjisi olan bir kişinin fıstık tüketmesi durumunda kişiler her zaman aynı şekilde benzer belirtileri göstermeye devam edecektir.

Yer fıstığı nasıl alerji yapar?

Yer fıstığındaki proteinler, kişinin bağışıklık sistemindeki IgE antikorlarına bağlanarak bağışıklık savunmasını tetikler. Hafif ya da çok şiddetli reaksiyonlara sebep olur.

Yer fıstığı kaşıntı yapar mı?

Yer fıstığı alerjisi görüldüğü durumlarda yer fıstığı kaşıntı yapmaktadır. Onun dışında yer fıstığı kaşıntı belirtisine neden olmaz.

Yer fıstığı alerjisi nasıl olur?

Yer fıstığı yendikten ya da temas edildikten sonra kaşıntı, karıncalanma hissi, bulantı, nefes darlığı ya da ishal gibi belirtiler görülmesi durumunda yer fıstığı alerjisi olunduğunda şüphe edilebilir.

Fıstık alerjisi genetik mi?

Fıstık alerjisi genetik olabildiği gibi ilerleyen zamanlarda da kendiliğinden gelişebilir. Çocuklukta alerji olmayan kişilerin yetişkinlikte alerji geliştirmesi görülen bir durumdur.

Fıstık alerjisi tehlikeli mi?

Fıstığın yendiği durumda hemen müdahale gerekir. Hemen müdahale edilmeyen durumlarda astım ataklarını tetikler ve anafilaktik şoka girilebilir.

Fıstık alerjisi geçer mi?

Fıstık alerjisi genellikle ömür boyu süren bir alerji çeşididir. Ancak alerjinin geçtiği kişiler de bulunur. Bu alerjiye sahip çocukların %20’si tamamen iyileşir.

Fıstık alerjisi olanlar ne yememeli?

Fıstık alerjisi olan kişiler bezelye, fasulye, soya fasulyesi, nohut ve mercimek gibi yiyecekleri doktoruna danıştıktan sonra yemelidir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

besin-alerjisi-nedir
Besin Alerjisi Nedir?

Besin alerjisi, bazı besin maddelerine karşı vücudun gösterdiği istenmeyen bir reaksi…

Devamını Oku
inek-sutu-alerjisi
İnek Sütü Alerjisi

İnek sütü alerjisi ve ilgili süt ürünlerine karşı meydana çıkabilen süt alerjisi bebe…

Devamını Oku
hangi-besinler-alerjiye-yol-aciyor
Hangi Besinler Alerjiye Yol Açıyor?

Her türlü gıda maddesinin alerji yapma riski bulunuyor. Ama bazı gıdalar diğer besinl…

Devamını Oku