Yetişkinlikte Devam Eden Besin Alerjisi

Çocukluk döneminde ortaya çıkan besin alerjilerinde besinin diyetten çıkarılması ile besine karşı tolerans gelişimi ve besin alerjilerinin ortadan kalkmasına sıkça rastlanıyor. Bu dönemde en sık inek sütü alerjisi görülüyor. Sorun; 1 yaşında yüzde 5060, 2 yaşında yüzde 70-75, 3 yaşında ise yüzde 85 oranında kayboluyor. Yumurta alerjisi 5 yaşından sonra yüzde 55 oranında ortadan kalkıyor. Yer fıstığı, fındık ve ceviz gibi ağaç fındıkları ile balık ve kabuklu deniz ürünlerine karşı oluşan alerjilerde ise sorun giderilse bile özellikle alerjik besine karşı bakılan spesifik IgE alerji testlerinin yüksek olduğu durumlarda mevcut alerji ömür boyu devam edebiliyor.

yetiskinlerde-besin-alerjisi-belirtileri

yetiskinlerde-besin-alerjisi-icin-hangi-doktora-gidilir

Yetişkinlikte besin alerjisi neden olur?

Besin alerjilerine bağlı şikayetler bağışıklık sisteminde bulunan IgE üzerinden anlaşılır. Bazı durumlarda ise alerjiler IgE'den bağımsız olarak ortaya çıkar. Aynı besinin çok fazla tüketilmesi de besin alerjisine neden olabilmektedir.

Yetişkinlerde besin alerjisi nasıl anlaşılır?

Yetişkinlerde besin alerjisinde kusma, nefes darlığı, öksürük, boğaz ağrısı, dilde şişme ve karın ağrısı gibi belirtiler görülebilir.

Yetişkinlerde besin alerjisi için hangi doktora gidilir?

Yetişkinlerde besin alerjisi için immünoloji ve alerji hastalıkları bölümündeki doktorlara başvurmak gerekir.

Yetişkinlerde besin alerjisi testi nasıl yapılır?

Besin alerji testi alerjenlerin deriye damlatılmasıyla yapılır. Önce deriye küçük bir çizik atılır. Solüsyon haline getirilmiş alerjen maddeler kişiye temas ettirilerek neye alerjisi olduğu belirlenir.

Yetişkinlerde gıda alerjisi nasıl geçer?

Yetişkinlerde gıda alerjisinin kesin bir tedavisi yoktur. Alerji zamanla kendiliğinden geçebilir. Ancak çoğu zaman alerjik durum devam etmektedir.

Sonradan besin alerjisi olur mu?

Bazı durumlarda aynı gıda maddesinin çok sık tüketimi sonucu vücut alerjik reaksiyon gösterebilir. Besin alerjileri genelde sonradan oluşur.

Yetişkinlerde süt alerjisi olur mu?

Alerji durumlarında vücudun bağışıklık sistemi devreye girer. Süt proteinlerine karşı ya alerji antikorları (IgE) üreterek yada iltihap hücreleri aktif hale getirilerek reaksiyon oluşması sonucu süt alerjisi oluşur.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

yumurta-alerjisi
Yumurta Alerjisi

Yumurta alerjisi süt alerjisinden sonra çocuklarda en çok rastlanan alerjilerden biri…

Devamını Oku
yer-fistigi-alerjisi
Yer Fıstığı Alerjisi

Yer fıstığı alerjisi en sık görülen gıda alerjilerinden biri olarak dikkat çekiy…

Devamını Oku
hangi-besinler-alerjiye-yol-aciyor
Hangi Besinler Alerjiye Yol Açıyor?

Her türlü gıda maddesinin alerji yapma riski bulunuyor. Ama bazı gıdalar diğer besinl…

Devamını Oku