Yumurta alerjisi süt alerjisinden sonra çocuklarda en çok rastlanan alerjilerden biridir. Yumurta alerjisi ürtiker ismi verilen kızarık döküntülerden (kurdeşen), anafilaksiye varana dek değişik belirtilerle ortaya çıkabilir. Ortaya çıkacak semptomları önlemek için yumurta ve yumurta kullanılan ürünlerden kaçınılmak gerekir. Çocuklarda görülen bu yumurta alerjisi genellikle çocuk büyüdükçe yumurta alerjisi kaybolur. Bazı aşılar da yumurta proteini içerebilir; bu nedenle çocuğunuza aşılarını yaptırmadan önce mutlaka aşının içeriği ile ilgili hekiminize danışmalısınız.
Yumurta Alerjisi Belirtileri
Yumurta alerjisi belirtileri, diğer besin alerjilerinde olan semptomlara oldukça benzer. Yumurta alerjisi belirtileri aşağıdaki şekildedir:
- Kurdeşen dökme, kızarıklık, kaşıntı ve şişlik gibi cilt tahrişleri
- Nefes alış verişinde güçlük
- Hırıltı nefes
- Karna giren kramplar
- Mide bulantısı veya kusma,
- İshal
- Burun tıkanması ya da burun akıntısı
- Hızlı nabız
Yumurta Alerjisi Ne Zaman Başlar?
Yumurta alerjisi belirtileri çoğunlukla yumurta ya da yumurta içeren yiyecekleri yedikten birkaç dakika ile birkaç saat arasında zaman geçince ortaya çıkar. Belirtiler hafif ya da şiddetli olarak görülebilir ve derideki döküntüler, kurdeşen, burun tıkanıklığı ve kusma veya diğer sindirim sorunları ortaya çıkabilir.
Yumurta Alerjisi Neden Olur?
Yumurta alerjisi neden olur sorusunu şu şekilde yanıtlayabiliriz; Bağışıklık sisteminin yumurtada bulunan bazı proteinleri zararlı olarak algılaması nedeniyle vücutta yumurta alerjisi oluşur. Zararlı madde ile savaşmak isteyen bağışıklık sistemi histamin adı verilen kimyasallar salgılar. Histamin salınımı yumurta alerjisindeki pek çok belirtinin ortaya çıkmasına sebep olur.
Yumurta Alerjisi Olanlar Ne Yemeli?
Yumurta tüketemeyen kişiler yumurtanın faydalarını içeren başk gıdalarla takviye edilmelidir. Bunlar et ürünleri, balık, süt, peynir yoğurt, tahıllar, baklagiller, sebze, meyve, yeşil yapraklı sebzeler ve domates olarak sayılabilir. Genelde yumurta alerjisi ile birlikte süt alerjisi de görülebilir bu durumda süt de tüketilmemelidir.
Yumurta Alerjisi Nasıl Belli Olur?
Yumurta alerjisi belirtileri herkeste aynı sürede oluşmaz kimi kişide yumurtayı yedikten sadece birkaç dakika sonra semptomlar başlar. Bazı kişilerde ise yumurta yedikten saatler sonra belirtiler başlayabilir. Belirtiler herkeste aynı şekilde görülmeyebilir ve bazı kişiler tek bir belirti verirken bazıları tüm sorunları bir arada yaşayabilir.
Yumurta Alerjisi Sonradan Oluşur mu?
Bebeklikte yumurta alerjisi meydana çıkabilir. Tamamı olmasa da çoğu çocuk ergenlik döneminden önce yumurta alerjisini atlatır. Şiddetli bir alerjik reaksiyon görülmesi anafilaksiye, acil epinefrin (adrenalin) atışı ve acil servise gitmeyi gerektiren hayatı tehdit eden bir acil duruma sebebiyet verebilir. Bu yüzden bebeğe ilk kez yumurta verildiğinde bir süre gözlemlemekte yarar vardır.
Yumurta Alerjisi Olan Bebekler Ne Yemeli?
Yumurta alerjisi olan bebekler yumurtanın dışında kalan protein kaynaklarına yönelmektedir. Bu besinin bebekte yarattığı protein açıklığı gelişim bozukluğunu tetikleyebilir bu yüzden beslenme düzeni bir hekim tarafından belirlenebilir.
Yumurta Alerjisi Aşısı
Yumurta alerjisi olan tüm çocuklara diğer aşılar sırasında yapıldığı gibi rutin önlemler dışında bir önlem almaya gerek yoktur. Grip aşısı hazırlanırken yumurta kültürlerinde üretilir. Fakat İnfluenza aşısında bulunan yumurta proteini çok azdır. Son yapılan çalışmalar da yumurta proteinin anafilaksi riskini yükseltmediğini göstermiştir.
Yumurta Alerjisi Olan Hangi Aşı Yapılmaz?
Yumurta alerjisi olan kişilerde Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak, grip aşısı ve sarı humma aşısı yapılırken dikkatli olmak iyi olacaktır. Aşı öncesi rutin test yapılmasına gerek yoktur. Rotavirüs aşısının özellikle kanlı veya mukuslu dışkı şeklinde belirti veren ve bu belirtileri süren hastalarda yapılmasında kesin bir engel bulunmaz.
Yumurta alerjisi olan biri ne yememeli?
Yumurta alerjisi görülen durumlarda yumurtanın kendisi haricinde kek, bisküvi, çikolata, krema, hamur işleri gibi yumurta içeren ürünlerin tüketimi olmamalıdır.
Yumurta alerjisi olanlar şehriye yiyebilir mi?
Şehriyenin içeriğinde eser miktarda yumurta bulunur. Yumurtaya verilen alerjik reaksiyon çok fazlaysa yenmemesi tavsiye edilir.
Yumurta alerjisi olanlar yerine ne yemeli?
Yumurta protein bakımından besleyici bir besindir. Protein açısından zengin olan yiyecekler yenirse bu açık kapanabilir. Somon, kefir, fıstık ezmesi, mercimek gibi besinler tüketilebilir.
Yumurta alerjisi genetik mi?
Yumurta alerjisi genetik yapıya bağlı olarak daha çok ortaya çıkmaktadır. Genelde bebeklik ve çocukluk döneminde ortaya çıkar.
Yumurta alerjisi ne yapar?
Yumurta alerjisi solunum yetmezliği, kramp, kusma, astım, egzama gibi sorunlara yol açabilir.
Yumurta alerjisi geçer mi?
Yumurta alerjisi olan çocuklarda genelde bu durum yetişkinlik dönemine geçildiğinde son bulur.
Yumurta alerjisi olanlar aşı olabilir mi?
Kızamık, kızamıkçık ve kabakulak aşısı olmadan önce yumurta alerjisi olunduğunun bilgisi doktora verilmelidir. Herhangi bir reaksiyon durumunda anında müdahale gerekir.